Με αφορμή την Πανελλήνια Ημέρα κατά της Σχολικής Βίας και του Εκφοβισμού (6 Μαρτίου 2025), το σχολείο μας δημιούργησε ένα σύντομο θεατρικό έργο με τη συμμετοχή μαθητών/τριών. Η ιστορία μας θίγει σημαντικά ζητήματα, όπως ο σεβασμός, η ενσυναίσθηση και η σημασία της υποστήριξης μεταξύ συμμαθητών/τριών. Στο πρώτο μέρος, βλέπουμε μια ομαδική συνομιλία στο διαδίκτυο, όπου ο Αλέξανδρος γίνεται στόχος κοροϊδίας λόγω μιας φωτογραφίας. Οι φίλοι του, αν και παρακολουθούν τα σχόλια, δεν παρεμβαίνουν, κάτι που τον κάνει να νιώθει πληγωμένος και μόνος. Στη δεύτερη σκηνή, η κατάσταση κλιμακώνεται όταν η κοροϊδία συνεχίζεται και στην πραγματική ζωή, στην πλατεία. Ο Αλέξανδρος νιώθει ταπεινωμένος και απομονωμένος, ενώ οι φίλοι του αρχίζουν να συνειδητοποιούν τις συνέπειες των πράξεών τους. Μέσα από μια συζήτηση, όλοι μαζί καταλαβαίνουν τη σημασία του σεβασμού, της υποστήριξης και της επικοινωνίας.
  • Η ευγένεια είναι δύναμη!
  • Μίλα! Κανείς δεν είναι μόνος!
  • Μην κρίνεις, στήριξε!
  • Όλοι αξίζουμε σεβασμό!
  • Μαζί μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα περιβάλλον ασφάλειας και αλληλεγγύης!
Συγχαρητήρια σε όλα τα παιδιά που συμμετείχαν, στον νοσηλευτή του σχολείου μας, Γιώργο Προβιά για το σενάριο και στην Έλλη Ζάχου-Παπαδοπούλου για το μοντάζ.
Δείτε το βίντεο ΕΔΩ  και το βίντεο του 10ου Φεστιβάλ κατά της Σχολικής Βίας Γυμνάσια - Λύκεια Γ' Μέρος με τις δημιουργίες μαθητών/τριών από σχολεία όλης της Ελλάδας ΕΔΩ (το βίντεο του σχολείου μας προβάλλεται στο 00:05:33)

Το σχολείο μας συμμετείχε στο σχολικό πρόγραμμα «ΓΙΑ ΕΝΑ ΑΣΦΑΛΕΣ ΣΧΟΛΕΙΟ» που υλοποίησε το Κέντρο Πρόληψης «Πυξίδα» σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Θεσσαλονίκης, στοχεύοντας στην πρόληψη της ενδοσχολικής βίας και του εκφοβισμού. Περισσότεροι από 120 μαθητές/τριες από Γυμνάσια και Λύκεια των δήμων Νεάπολης-Συκεών, Λαγκαδά και Βόλβης συμμετείχαν σε βιωματικά εργαστήρια και σχεδίασαν το σχολείο που ονειρεύονται, βασισμένο σε αξίες όπως η συνεργασία, η ενσυναίσθηση και η αποδοχή. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στη Νεάπολη, την Τρίτη 25/02/2025, με τη συμμετοχή εκπαιδευτικών, επιστημονικών στελεχών της «Πυξίδας» και τοπικών αρχών, τονίζοντας τη σημασία της ενεργού συμμετοχής των μαθητών/τριών στα κοινά για ένα ασφαλές και δημιουργικό σχολικό περιβάλλον. Το σχολείο μας εκπροσώπησαν επάξια οι μαθητές/τριες - μέλη 15μελούς και 5μελών Μαθητικών Συμβουλίων: Γαλλιού Νεφέλη (Γ1), Ιορδάνου Ηλιάνα (Α2), Τσάτσος Ραφαήλ (Β2) και Κωνσταντινίδης Ιάσων (Β2). Συντονίστρια και συνοδός: Αποστολίδου Μαγδαληνή (ΠΕ02.ΕΑΕ). Συγχαρητήρια σε όλους! 

Δείτε στιγμιότυπα από τη συμμετοχή των παιδιών του σχολείου μας στη δράση ΕΔΩ και δείτε φωτογραφίες αλλά και τα μηνύματα που στέλνουν οι ομάδες μαθητών/τριών ενάντια στην ενδοσχολική βία και αποτυπώνουν το όραμά τους για ένα ασφαλές και υποστηρικτικό σχολικό περιβάλλον ΕΔΩ

Την Τρίτη 18/02/2025, οι μαθητές και οι μαθήτριες της Α' τάξης του σχολείου μας παρακολούθησαν την πρωτοποριακή διαδραστική παράσταση Θεάτρου Forum «Teen Talk Bullying» από τη θεατρική ομάδα «Μικρός Βορράς». Η παράσταση, στο πλαίσιο των δράσεων για την Ημέρα κατά της Σχολικής Βίας και του Εκφοβισμού (6 Μαρτίου), δεν ήταν απλώς μια θεατρική εμπειρία, αλλά μια δυναμική και βιωματική συμμετοχή. Τα παιδιά είχαν τη δυνατότητα να γίνουν τα ίδια πρωταγωνιστές, να παρέμβουν στη ροή της ιστορίας και να προτείνουν λύσεις για την αντιμετώπιση του σχολικού εκφοβισμού. Μέσα από την αλληλεπίδραση, τη συζήτηση και την ενεργό συμμετοχή, συνειδητοποίησαν τη σημασία της συλλογικής δράσης και της υπευθυνότητας στη δημιουργία ενός σχολικού περιβάλλοντος αλληλεγγύης και σεβασμού. Η δράση αποτελεί μέρος των εκπαιδευτικών δράσεων του σχολείου μας, με στόχο την ευαισθητοποίηση και την ενδυνάμωση των μαθητών/τριών απέναντι σε φαινόμενα σχολικού εκφοβισμού. 

   

Την Παρασκευή 14 Φεβρουαρίου 2025 πραγματοποιήθηκε στον  φιλόξενο χώρο της σχολικής Βιβλιοθήκης του 1ου Γυμνασίου Πεύκων μια όμορφη δράση με πρωτοβουλία της Αντιδημαρχίας Παιδείας και των 4 τοπικών κοινοτήτων του Δήμου Νεάπολης-Συκεών σε συνεργασία με το Κέντρο Πρόληψης «Πυξίδα» και το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Πιο συγκεκριμένα, η κ. Χριστίνα Δεμερτσίδου, συγγραφέας με μεταπτυχιακό στη Δημιουργική Γραφή, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας και το Κέντρο Πρόληψης "Πυξίδα"  οργάνωσε ένα Βιωματικό «Εργαστήρι Δημιουργικής Γραφής» με σκοπό την πρόληψη κατά του φαινομένου της ενδοσχολικής βίας, στο οποίο συμμετείχαν 17 μαθητές και μαθήτριες του σχολείου μας. Πολλά συγχαρητήρια στα παιδιά που συμμετείχαν!!

  

Διαβάστε περισσότερα και δείτε φωτογραφίες ΕΔΩ και video με αφηγήσεις των παιδιών ΕΔΩ

Διαβάστε το άρθρο στο TyposThes με τίτλο "Θεσσαλονίκη: Δημιουργική γραφή στα σχολεία στο δήμο Νεάπολης-Συκεών" ΕΔΩ. Στη φωτογραφία εικονίζονται η Χριστίνα Δεμερτσίδου, η εκπαιδευτικός του σχολείου μας Ολυμπία Στράνταρη και τα υπέροχα παιδιά μας που συμμετείχαν στη δράση!

Την Πέμπτη 13/02/2025 υλοποιήθηκε η 2η συνάντηση ευαισθητοποίησης του Προεδρείου του 15μελούς και των γραμματέων των 5μελών Μαθητικών Συμβουλίων του προγράμματος πρόληψης "Ευαισθητοποίηση μαθητικών συμβουλίων για ένα ασφαλές σχολείο". Τη δράση συντόνισε η κ. Αποστολίδου Μάγδα, Σύμβουλος Σχολικής Ζωής, ΠΕ02.ΕΑΕ, υπό την καθοδήγηση της «Πυξίδας». Εκπρόσωποι των μαθητικών συμβουλίων θα συμμετέχουν σε συνάντηση στις 25 Φεβρουαρίου 2025, ημέρα Τρίτη, 10.00-13.00, στο κτίριο του παλιού δημαρχείου Νεάπολης. Τα σχολεία που δήλωσαν ότι θα συμμετέχουν είναι: ΓΥΜΝΑΣΙΑ: 1ο Πεύκων, 3ο Συκεών, 1ο,  2ο, 3ο, 4ο & 5ο Νεάπολης, Κορώνειας και Μαδύτου. ΛΥΚΕΙΑ: Σοχού, Κορώνειας, Ρεντίνας, Μαδύτου. Τη συνάντηση οργανώνει και συντονίζει το Κέντρο Πρόληψης "Πυξίδα".

Δείτε φωτογραφίες από τη 2η συνάντηση ΕΔΩ