Την Παρασκευή 21 Μαρτίου 2025, οι μαθητές και οι μαθήτριες της Α’ Γυμνασίου πραγματοποίησαν εκπαιδευτική επίσκεψη στη Λίμνη Κορώνεια, στο πλαίσιο του μαθήματος της Γεωγραφίας-Γεωλογίας. Η επίσκεψη οργανώθηκε με τη συνεργασία του Οργανισμού Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α.), δίνοντας στα παιδιά την ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά έναν πολύτιμο υγρότοπο και να κατανοήσουν τη σημασία της διατήρησής του. Η πρώτη στάση της επίσκεψης ήταν στο Κέντρο Πληροφόρησης Απολλωνίας, όπου ενημερώθηκαν για την οικολογική αξία της λίμνης, την πανίδα και τη χλωρίδα της, καθώς και για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το οικοσύστημα της περιοχής. Στη συνέχεια, ακολούθησε επίσκεψη στη λίμνη Κορώνεια, όπου είχαν την ευκαιρία να παρατηρήσουν από κοντά το φυσικό τοπίο. Με τη χρήση κιαλιών και τηλεσκοπίων, παρατήρησαν διάφορα είδη πουλιών που βρίσκονται στον υγρότοπο, βιώνοντας τη χαρά της άμεσης επαφής με το περιβάλλον. Η εξόρμηση ολοκληρώθηκε με ελεύθερο χρόνο στη Ρεντίνα, στην περιοχή Πατρίκιο, όπου απόλαυσαν τη φύση και χαλάρωσαν, κλείνοντας την ημέρα τους με όμορφες εντυπώσεις. Η εκπαιδευτική επίσκεψη ήταν μια βιωματική εμπειρία μάθησης που ενίσχυσε την κατανόηση για τα φυσικά οικοσυστήματα και την ανάγκη προστασίας τους. Το σχολείο μας συνεχίζει να δίνει έμφαση στην περιβαλλοντική εκπαίδευση, καλλιεργώντας την περιβαλλοντική συνείδηση των παιδιών μέσα από δράσεις που συνδυάζουν τη γνώση με την εμπειρία.

Δείτε φωτογραφίες από την επίσκεψή μας ΕΔΩ

Την Πέμπτη 20 Μαρτίου 2025, το σχολείο μας συμμετείχε στο 2ο Μαθητικό Φεστιβάλ «Πανηγύρι Φυσικών Επιστημών και Τεχνολογίας», το οποίο διοργανώθηκε από τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Θεσσαλονίκης, τους Συμβούλους Εκπαίδευσης Φυσικών Επιστημών και Τεχνολογικών Μαθημάτων, καθώς και τον Υπεύθυνο του ΕΚΦΕ Ευόσμου, στο 2ο ΕΠΑΛ Σταυρούπολης. Οι μαθητές/τριές μας παρουσίασαν με ιδιαίτερο ενθουσιασμό και επιστημονική ακρίβεια το πείραμά τους με τίτλο: «Προσομοίωση ηφαιστειακής έκρηξης με τη χρήση μοντέλου ηφαιστείου και αισθητήρων». Μέσα από αυτή την πειραματική διαδικασία, τα παιδιά συνδύασαν γνώσεις από τα μαθήματα Γεωγραφίας-Γεωλογίας, Τεχνολογίας, Χημείας και Πληροφορικής, αποδεικνύοντας τη σημασία της διεπιστημονικής προσέγγισης στη μάθηση.

Η ομάδα των μαθητών/τριών που συμμετείχε στο φεστιβάλ ήταν η εξής: Αναστασιάδου Αικατερίνη, Αχελωνούδη Δημήτριο, Διαμαντή Κωνσταντίνο, Ζεϊτεντζίδου Μαρία, Καζινέρη Ιωάννη, Καλλιπολίτη Ιωάννη, Πράντζο Γεώργιο, Τσιλογλανίδη Αντώνιο. Την προετοιμασία της ομάδας ανέλαβαν οι εκπαιδευτικοί: Κούκκου Παρασκευή (ΠΕ04.05), Σουρμενίδου Σοφία (ΠΕ84), Ντιλούδη Αντωνία (ΠΕ04.02) και Πελέχρα Αναστασία (ΠΕ86).

Κατά τη συμμετοχή μας στο Φεστιβάλ είχαμε την ευκαιρία να ανταλλάξουμε γνώσεις και εμπειρίες με τους συμμετέχοντες από άλλα σχολεία, να πειραματιστούμε και να διασκεδάσουμε μέσα από τη διαδικασία της επιστημονικής ανακάλυψης. Ιδιαίτερες ευχαριστίες εκφράζουμε στον κ. Νικόλαο Σταμπολίδη, Σύμβουλο Εκπαίδευσης Φυσικών Επιστημών, για την πολύτιμη υποστήριξή του. Το σχολείο μας θα συνεχίσει να ενθαρρύνει τη βιωματική μάθηση και τη συμμετοχή των μαθητών/τριών σε επιστημονικές δράσεις που προάγουν τη γνώση, τη δημιουργικότητα και τη συνεργασία!

Δείτε την παρουσίασή μας ΕΔΩ, φωτογραφίες ΕΔΩ και video ΕΔΩ

Τη Δευτέρα 17 Μαρτίου 2025, οι μαθητές και οι μαθήτριες του Α1 και του Β3 είχαν την ευκαιρία να συμμετάσχουν σε μια συναρπαστική διαδικτυακή ξενάγηση στο CERN, το κορυφαίο Ευρωπαϊκό Κέντρο Πυρηνικών Ερευνών και ένα από τα σημαντικότερα επιστημονικά ιδρύματα στον κόσμο. Μέσα απ' αυτή την εικονική περιήγηση, τα παιδιά εξερεύνησαν τις προηγμένες εγκαταστάσεις του CERN, ταξιδεύοντας – έστω και διαδικτυακά – στους εντυπωσιακούς υπόγειους επιταχυντές όπου διεξάγονται πρωτοποριακά πειράματα για τη μελέτη των θεμελιωδών σωματιδίων και των δυνάμεων που κυβερνούν το σύμπαν. Ανακαλύψαμε τα μυστικά της ύλης και της ενέργειας, ενώ μάθαμε για τη σπουδαία συμβολή του CERN στην επιστημονική πρόοδο και την κατανόηση του κόσμου γύρω μας. Ήταν μια μοναδική ευκαιρία για τους μαθητές/τριές μας να έρθουν σε επαφή με την επιστήμη και την τεχνολογία και να εμπνευστούν από το έργο των επιστημόνων του CERN. Ελπίζουμε πως αυτή η εμπειρία θα τους εμπνεύσει να ακολουθήσουν τις δικές τους επιστημονικές αναζητήσεις και να συμβάλουν στο μέλλον της έρευνας και της καινοτομίας. Υπεύθυνες εκπαιδευτικοί: Κούκκου Βιβή, Ντιλούδη Αντωνία.

🙏 Ένα μεγάλο ευχαριστώ στο CERN για τη φιλοξενία και τη μοναδική αυτή εμπειρία!

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το CERN δείτε το video (στα αγγλικά) και το video (στα ελληνικά)

Η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Θεσσαλονίκης δια των Συμβούλων Εκπαίδευσης Φυσικών Επιστημών και Τεχνολογικών Μαθημάτων, και του Υπευθύνου ΕΚΦΕ Ευόσμου, διοργανώνουν γιατο σχολικό έτος 2024-2025 το 2ο Μαθητικό Φεστιβάλ με θέμα: «Πανηγύρι Φυσικών Επιστημών και Τεχνολογίας», στο κτηριακό συγκρότημα των ΕΠΑΛ Σταυρούπολης. Από το σχολείο μας θα συμμετέχουν 8 μαθητές/τριες του Β2, οι οποίοι/ες θα παρουσιάσουν την Πέμπτη 20/03/2025  την εργασία με τίτλο «Προσομοίωση ηφαιστειακής έκρηξης με τη χρήση μοντέλου ηφαιστείου και αισθητήρων», ένα πείραμα που συνδυάζει τα μαθήματα Γεωγραφίας Γεωλογίας, Τεχνολογίας, Χημείας και Πληροφορικής. Υπεύθυνες εκπαιδευτικοί: Κούκκου, Ντιλούδη, Σουρμενίδου, Πελέχρα.

Δείτε την προκήρυξη του φεστιβάλ ΕΔΩ και το πρόγραμμα ΕΔΩ

Την Πέμπτη 13/03/2025 όλα τα τμήματα του σχολείου μας πραγματοποίησαν εκπαιδευτική επίσκεψη στα Village Cinemas (Mediterranean Cosmos), όπου παρακολούθησαν το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Ταξίδι στον κόσμο της κινηματογραφικής μουσικής». Πρόκειται για ένα «ταξίδι» στον κόσμο των Soundtracks που εξιστορεί τη συνύπαρξη και τη λειτουργικότητα της μουσικής με την εικόνα από την εποχή του βωβού κινηματογράφου έως σήμερα, με αναφορές σε ταινίες σταθμούς και μεγάλους συνθέτες του είδους. Τα παιδιά ήρθαν σε μια πρώτη επαφή με τη διαδικασία της μουσικής επένδυσης σε μια ταινία, αναδεικνύοντας επίσης και τη σημασία της τεχνολογίας στη διαμόρφωση του συνολικού ήχου μιας κινηματογραφικής παραγωγής. Η βιωματική αυτή εμπειρία ήταν πολύ ενδιαφέρουσα, καθώς τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να ακούσουν ζωντανά εμβληματικές μελωδίες, να ανακαλύψουν τον τρόπο με τον οποίο η μουσική επηρεάζει τη συναισθηματική φόρτιση μιας σκηνής και να κατανοήσουν τη σύνθετη διαδικασία δημιουργίας ενός soundtrack. Μέσα από διαδραστικές παρουσιάσεις και προβολές αποσπασμάτων, τα παιδιά απέκτησαν μια βαθύτερη κατανόηση της σημασίας της μουσικής στον κινηματογράφο και της δύναμής της να μεταμορφώνει την αφήγηση μιας ιστορίας. Η εκπαιδευτική επίσκεψη αποτέλεσε μια μοναδική ευκαιρία για τους μαθητές μας να συνδυάσουν τη γνώση με την ψυχαγωγία, καλλιεργώντας παράλληλα την αισθητική τους αντίληψη και την εκτίμησή τους για την τέχνη της κινηματογραφικής μουσικής.