Η σωστή ανακύκλωση δεν είναι απλά υποχρέωση – είναι ευθύνη. Ξεκινάμε από το σπίτι: διαχωρίζουμε τις συσκευασίες, τις καθαρίζουμε και τις ρίχνουμε χύμα στον μπλε κάδο. Δεν ξεχνάμε πως δεν ανακυκλώνονται όλα: φελιζόλ, καλαμάκια, βρώμικα χαρτιά και κουτιά πίτσας ΔΕΝ τα ρίχνουμε στον μπλε κάδο!

Μείωσε, επαναχρησιμοποίησε, και μόνο τότε ανακύκλωσε.

Ανακύκλωση σημαίνει λιγότερα σκουπίδια, εξοικονόμηση ενέργειας και πρώτων υλών, προστασία του περιβάλλοντος.

Εσύ; Ανακυκλώνεις ή απλώς μπερδεύεις τον κάδο;

Από την Ομάδα Δράσης  "Ευ Ζην" στον τόπο μου: Βελτιώνοντας την ποιότητα ζωής στο σχολείο και στην κοινωνία    

Την Τρίτη 18 Μαρτίου 2025, η Β' τάξη του σχολείου μας επισκέφθηκε τον Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦΟΔΣΑ) Θέρμης, μια επίσκεψη που αποδείχθηκε ιδιαίτερα διαφωτιστική και ενδιαφέρουσα. Η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της Γεωγραφίας-Γεωλογίας και της Τεχνολογίας, με στόχο την κατανόηση της σημασίας της ορθής διαχείρισης των απορριμμάτων και της ανακύκλωσης. Η κυρία Ριζοπούλου, υπεύθυνη του ΦΟΔΣΑ, μας υποδέχτηκε θερμά και μας ενημέρωσε για τη λειτουργία του κέντρου, τις διαδικασίες που ακολουθούνται για την επεξεργασία των απορριμμάτων και τη σημασία της ανακύκλωσης για την προστασία του περιβάλλοντος. Ήταν μια πολύτιμη εμπειρία για όλους μας, καθώς μας βοήθησε να συνειδητοποιήσουμε την ευθύνη που έχουμε για την προστασία του περιβάλλοντος και να υιοθετήσουμε πιο φιλικές προς το περιβάλλον συνήθειες. Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε το προσωπικό του ΦΟΔΣΑ Θέρμης για τη φιλοξενία και την ενημέρωση που μας παρείχαν. Υπεύθυνες εκπαιδευτικοί: Βιβή Κούκκου, Σοφία Σουρμενίδου.

      

Την Παρασκευή 14/03/2025, ημέρα της παγκόσμιας σταθεράς π, οι μαθητές/τριες των Προγραμμάτων Σχολικών Δραστηριοτήτων "Κλικ, προστάτευσέ το" (Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης) και "Μικροί Γεωμέτρες εν δράσει" (Πολιτιστικών Θεμάτων) συμμετείχαν σε εκπαιδευτική επίσκεψη στη ΔΕΘ (9ο Φεστιβάλ Ανακύκλωσης). Αρχικά επισκέφτηκαν το περίπτερο του σχολείου μας το οποίο απαρτιζόταν από έργα των παιδιών από ανακυκλώσιμα υλικά, αλλά και από έργα σε ανακυκλωμένους καμβάδες στα πλαίσια του προγράμματος "Κλικ, προστάτευσέ το". Στον χώρο της ΔΕΘ υπήρχαν περίπτερα από διάφορους φορείς όπως του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, εκθέσεις επαγγελματιών - δημιουργών (ρούχων, διακοσμητικών, κοσμημάτων), έκθεση δημιουργιών μαθητών από διάφορα σχολεία και πολλά θεματικά εργαστήρια. Τα παιδιά είχαν τη δυνατότητα να περιηγηθούν ελεύθερα και να επιλέξουν μία δραστηριότητα ανάλογα με τα ενδιαφέροντά τους. Στη συνέχεια επισκέφτηκαν τον χώρο του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης MOMUS. Αρχικά συμμετείχαν σε βιωματικό εργαστήριο μαθαίνοντας τι σημαίνει σύγχρονη τέχνη και πως αυτή εκφράζεται. Πειραματίστηκαν ανά ομάδες δημιουργώντας έργα με την προσωπογραφία του Άλαν Τούρινγκ (Άγγλος μαθηματικός, καθηγητής της λογικής, κρυπτογράφος και θεωρητικός βιολόγος), τα οποία παρουσίασε κάθε ομάδα στην ολομέλεια. Στη συνέχεια ξεναγήθηκαν στους χώρους του μουσείου. Το περίπτερό μας επισκέφτηκε και η ομάδα "Μικροί Γεωμέτρες εν δράσει" του 1ου Γυμνασίου Χαριλάου με τους οποίους συνεργαζόμαστε και κατά τη φετινή σχολική χρονιά.
Κι επειδή η ημερομηνία 14/3 (μήνας, ημέρα) είναι η παγκόσμια ημέρα του π=3.14, στο σχολείο μοιράσαμε σελιδοδείκτες αφιερωμένους στο π!
Υπεύθυνες εκπαιδευτικοί : Ίγγιλη Λ, Χατζηζήση Ε, Βαϊτσίδου Ζ.
   
Δείτε περισσότερες φωτογραφίες ΕΔΩ

Την Τρίτη 11/03/2025, την 3η διδακτική ώρα, τα τμήματα Β1 και Β2, συμμετείχαν σ' ένα πανελλαδικό διαδικτυακό σεμινάριο, το οποίο διοργανώθηκε από το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Ιεράπετρας – Νεάπολης σε συνεργασία με τη Μη Κερδοσκοπική Οργάνωση ‘’Μπορούμε’’. Το σεμινάριο, το οποίο παρακολούθησαν μαθητές και μαθήτριες από σχολεία όλης της Ελλάδας, στο πλαίσιο ενός δικτύου ανταλλαγής καλών πρακτικών, είχε ως στόχο την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των παιδιών σχετικά με τη σπατάλη τροφίμων και τις επιπτώσεις της στο περιβάλλον και την κοινωνία. Παράλληλα, έλαβαν πολύτιμες πληροφορίες και συμβουλές για τη διαμόρφωση υγιεινών διατροφικών συνηθειών. Τα παιδιά, αν και μικρά σε ηλικία, δείχνουν ενδιαφέρον για θέματα που αφορούν το περιβάλλον και την υγιεινή διατροφή. Το σχολείο μας ευχαριστεί θερμά το Κ.Ε.ΠΕ.Α Ιεράπετρας - Νεάπολης και την οργάνωση ‘’Μπορούμε’’ για την εξαιρετική αυτή πρωτοβουλία και την ευκαιρία που μας έδωσαν να συμμετάσχουμε σε αυτό το πανελλαδικό δίκτυο ανταλλαγής εκπαιδευτικών στρατηγικών. Υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί: Τζιαναμπέτης Κωνσταντίνος, Κούκκου Βιβή.

Την Πέμπτη 6 Φεβρουαρίου 2025, 10 μαθητές και μαθήτριες του σχολείου μας συμμετείχαν στο Μαθητικό Συνέδριο "Thess # Ευ ζην", που διοργανώθηκε από τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Θεσσαλονίκης και τους Συμβούλους Εκπαίδευσης. Οι μαθητές μας παρουσίασαν την εργασία με τίτλο: «Δράσεις στο σχολείο μας για το …"Ευ ζην" στον τόπο μου», στο πλαίσιο του θεματικού άξονα "Περιβάλλον και Αειφορία" (προστασία του περιβάλλοντος, βιώσιμη κινητικότητα, επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην πόλη κ.ά.). Παρουσίασαν οι μαθητές/τριες: Βουλγαρίδου Νεφέλη (Γ1), Γαλλιού Νεφέλη (Γ1), Κάντζιος Σταύρος (Γ2), Καρυπίδης Θεοχάρης (Γ3), Κοντούλης Χρήστος (Γ2), Μαρκόπουλος Ευάγγελος (Γ2), Ματσικόπουλος Βασίλειος (Γ2), Νιάρχος Κωνσταντίνος (Γ3), Ντέκας Αθανάσιος (Γ2) και Σιλιβέστρου Αικατερίνη (Γ1). Υπεύθυνες εκπαιδευτικοί: Τζικούδη – Παπαγεωργίου Χρυσάνθη (ΠΕ86 & ΠΕ03), Στράνταρη Ολυμπία (ΠΕ02) και Κούκκου Παρασκευή (ΠΕ0405). Συγχαρητήρια στους μαθητές και τις μαθήτριές μας για την εξαιρετική παρουσίαση!

Δείτε φωτογραφίες ΕΔΩ, την παρουσίασή μας ΕΔΩ και το video της παρουσίασης ΕΔΩ