Σε έναν κόσμο όπου ο υποσιτισμός απειλεί 1 στους 9 ανθρώπους παγκοσμίως, είναι τραγικό το γεγονός ότι περίπου το ένα τρίτο (1/3) της παγκόσμιας παραγωγής τροφίμων για ανθρώπινη κατανάλωση καταλήγει να χάνεται ή να σπαταλιέται κάθε χρόνο. Αυτή η απίστευτη σπατάλη δεν είναι μόνο ένα ηθικό ζήτημα, αλλά και μια τεράστια περιβαλλοντική απειλή. Η μείωση της σπατάλης τροφίμων θεωρείται μία από τις πιο αποτελεσματικές λύσεις για τον μετριασμό της κλιματικής κρίσης. Η λύση ξεκινά από το δικό μας πιάτο και το δικό μας σπίτι, καθώς το 61% της παγκόσμιας σπατάλης τροφίμων προέρχεται από τα νοικοκυριά.

Μέσω του  Προγράμματος «Το Ταξίδι της Τροφής», την Τρίτη 25 Νοεμβρίου 2025 η Β΄ τάξη συμμετείχε σε βιωματικό εργαστήριο ευαισθητοποίησης. Τα παιδιά ενημερώθηκαν για τη μείωση της σπατάλης των τροφίμων, τη σημασία μιας υγιεινής διατροφής αλλά και την αξία της κοινωνικής προσφοράς και του εθελοντισμού. Με κάθε μερίδα που μπορούμε να σώσουμε, βοηθάμε το περιβάλλον. Το μήνυμα στους φίλους και την οικογένειά μας είναι: «Καμία μερίδα φαγητού χαμένη!».

Μπορούμε να εφαρμόσουμε απλές, αλλά ουσιαστικές πρακτικές, ακολουθώντας την αρχή της Πρόληψης και της Επαναχρησιμοποίησης:

  • Προγραμμάτισε και μείωσε: Προγραμμάτισε τα γεύματα της εβδομάδας με την οικογένειά σου και μαγείρεψε την ποσότητα που γνωρίζεις ότι θα καταναλώσετε.
  • Σέρβιρε σωστά: Σέρβιρε την ποσότητα του φαγητού που θα φας, ξεκινώντας με μικρότερη μερίδα.
  • Αξιοποίησε τα περισσεύματα: Φτιάξε δημιουργικές συνταγές με το φαγητό της προηγούμενης ημέρας. Αν βρίσκεσαι σε εστιατόριο, πάρε μαζί σου το φαγητό που περίσσεψε, εφόσον μπορεί να συντηρηθεί.
  • Διάβασε τις ετικέτες: Μάθε τη διαφορά! Η ένδειξη «ανάλωση έως» αφορά την ασφάλεια του τροφίμου, ενώ η ένδειξη «ανάλωση κατά προτίμηση πριν από» αφορά τα ποιοτικά χαρακτηριστικά (όπως η υφή ή η όψη). Μπορείς να καταναλώσεις με ασφάλεια πολλά τρόφιμα ακόμα και μετά την «κατά προτίμηση» ημερομηνία!
  • Προτίμησε τα «περίεργα»: Επίλεξε τα φρούτα και λαχανικά που δεν έχουν το «τέλειο» σχήμα ή μέγεθος. Είναι εξίσου νόστιμα και υγιεινά, κι έτσι τα σώζεις από τα σκουπίδια.
  • Κομποστοποίηση: Αντί να πετάξεις τα φυτικά απορρίμματα (όπως φλούδες λαχανικών) στα σκουπίδια, κομποστοποίησέ τα και φτιάξε ένα θρεπτικό, φυσικό λίπασμα για τα φυτά σου.

Ευχαριστούμε την κυρία Χρυσή Τσολάκη, Τοπική Συντονίστρια Κεντρικής Μακεδονίας του προγράμματος «Μπορούμε» που υλοποίησε τη δράση.

Υπεύθυνη εκπαιδευτικός: Βιβή Κούκκου (Γεωλόγος)

Δείτε φωτογραφίες ΕΔΩ